Het weer in Zuid-Holland en de rest van Nederland

Toelichting bij het weer van Huub Mizee

VRIJDAG 19 januari 07:30 uur

ENKELE (WINTERSE) BUIEN. IN HET WEEKEND GELEIDELIJK DROGER.

De stormdepressie die bij ons gisteren aan zee enige tijd voor een zeer zware storm zorgde, lag afgelopen nacht op de grens van Polen en Rusland. Gistermorgen werd er in Hoek van Holland enige tijd west, windkracht 11 gemeten, waarbij uitschieters voorkwamen van 143 km/uur. Een record was dat niet, Zo werd er op 25 november 2005 een windstoot van maar liefst 173 km/uur gemeten.

Vandaag staat ons weer opnieuw onder invloed van de grotere (moeder)depressie (986 hPa) tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Met een westelijke stroming wordt onstabiele lucht van de oceaan aangevoerd. Later vandaag zal er een hoogtetrog passeren. We hebben dan ook een wisselende bewolking met vooral later vandaag enkele buien, mogelijk met hagel of onweer. De zuidwesten- tot westenwind wordt matig, langs de kust vrij krachtig of krachtig en verder wordt het zo’n 6°.

Komende nacht krijgen de buien een meer winters karakter en kan er ook (natte) sneeuw voorkomen bij minima van circa 1 graad. Lokaal kan het ook GLAD worden. Ook morgen is er eerst nog kans op een bui, verder blijft er vrij veel bewolking onder invloed van een storing die ten zuiden van ons land zal trekken. De west- tot zuidwestenwind wordt zwak tot matig, aan zee mogelijk vrij krachtig en het wordt 5° of 6°.

In de nacht naar zondag hebben we opklaringen en kan de temperatuur tot iets onder het vriespunt dalen. Overdag zorgt een hogedrukgebied ten zuidoosten van Nederland aanvankelijk voor droog weer. De bewolking zal vanuit het zuidwesten wel geleidelijk toenemen op de nadering van een warmtefront. Dat front zal ons later op zondag in de avond met regen bereiken. Achter dat front wordt er volgende week zachte tot zeer zachte lucht aangevoerd. De temperatuur komt dan een aantal dagen rond of iets boven de 10 graden uit!

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

 

Donderdag een korte, maar (zeer) zware storm.
(Foto: Nico Taal)