Het weer in Zuid-Holland en de rest van Nederland

Toelichting bij het weer van Huub Mizee

DONDERDAG 19 juli 07:30 uur

Aanhoudend zomers.

De veranderingen in het weer zijn nog steeds maar uiterst klein. Ten noorden van Nederland is een hogedrukgebied (1021 hPa) tot ontwikkeling gekomen. Het zomerse weer weet dan ook van geen wijken. Na een enkele mistbank wordt het opnieuw vrij zonnig, net als gisteren ontstaan er wel enkele stapelwolken. De wind wordt zwak tot matig uit richtingen tussen west en noord en verder wordt het 23 tot 26°.

Vanavond en komende nacht zal het breed opklaren. De zwakke tot matige wind ruimt naar noordoost en de minima komen op ongeveer 15° uit. Boven Frankrijk ontstaat het komende etmaal een thermisch lagedrukgebied (door de warmte ontstaan). Dit lagedrukgebied trekt morgen langzaam naar het noorden. In de loop van de dag krijgen we dan ook meer bewolking, maar de kans op een bui blijft uiterst klein. De wind wordt noordelijk en zwak tot matig, later op de dag langs de kust misschien vrij krachtig. In de temperatuur komt niet veel verandering.

Het meest actieve deel van de Franse storing trekt waarschijnlijk naar Duitsland. De kans op een regen- of onweersbui blijft ook zaterdag daardoor heel klein. We krijgen opnieuw perioden met zon en bij een aanhoudende noordenwind wordt het 24 tot 27°. Zondag breidt een volgende rug van hoge druk zich uit boven west-Europa. Er komt flink wat zon, maar door een noordwestenwind blijft het met maxima van omstreeks 24° nog gematigd warm. Vanaf maandag stroomt er geleidelijk warmere lucht naar ons toe. Bij veel zon wordt het dan ongeveer 27°. In de dagen erna kan het zelfs tropisch warm worden met maxima van 30° of iets hoger. Aan de droogte komt bij dit alles nog steeds geen einde!

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

 

Een mooie avondlucht bij de Maasvlakte, woensdag.
(Johan Klos)