DONDERDAG 24 september 07:00 uur.

Komende dagen onstuimig weer.

Voor het eerst in ruim twee weken is er gisteren neerslag van betekenis gevallen. Een depressie trok ten noordwesten van ons land naar het midden van de Noordzee. Met een zuidwestelijke stroming trokken gisteren verschillende fronten over onze omgeving waarvan het bij het genoemde depressie behorende koufront afgelopen nacht de meeste neerslag opleverde. Zo viel er tot middernacht in Kijkduin 11 mm, Hoek van Holland 15, Den Haag-Laakkwartier 16, op luchthaven Rotterdam 22, in Zoetermeer 24 en op Schiphol 25 mm.

Inmiddels trekt de depressie (in de nanacht 983 hPa) verder naar het zuiden van Noorwegen en krijgen wij vanmorgen te maken met een zwakke rug van hoge druk. Vanmiddag bereikt een volgend occlussiefront ons alweer vanuit het zuidwesten. Vanmorgen zijn er nog perioden met zon, vanmiddag is er veel bewolking en valt er opnieuw regen. De zuidwesten tot zuidenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig en wordt aan zee vanmiddag hard, windkracht 7.  Het wordt verder ongeveer 17°.

Het front dat ons vanmiddag bereikt, behoort bij een volgend lagedrukgebied dat van Engeland naar de Noordzee zal trekken. Achter het front stroomt vannacht en morgen met een zuidwestelijke stroming onstabiele lucht naar ons toe. We krijgen zowel vannacht als morgen dan ook een wisselende bewolking met enkele buien, mogelijk met onweer. De zuid- tot zuidwestenwind is daarbij matig, aan de kust vrij krachtig. De minima liggen komende nacht rond 13°, morgen wordt het niet warmer dan omstreeks 14°.

Het volgende lagedrukgebied trekt morgen verder uitdiepend in de richting van het noorden van ons land. Hierdoor zal de wind morgenavond aan de kust ruimen naar noordwest en toenemen tot stormachtig, windkracht 8, mogelijk komt er een noordwesterstorm met kracht 9 te staan! Deze ontwikkelingen zijn nog niet helemaal zeker, dus blijf de (actuele) berichten volgen!

Ook zaterdag zal het waarschijnlijk nog hard waaien, het blijft dit weekend in ieder geval bijzonder wisselvallig met nog flink wat buien en maxima rond 14°. Volgende week wordt het wel wat rustiger, maar de wisselvalligheid blijft.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

Gistermiddag kregen we met de eerste buien sinds ruim twee weken te maken.
(Foto: Ton Wesselius, Oude Wetering)