DONDERDAG 27 februari 07:00 uur

(In verband met een lang vrij weekend verschijnt de eerstvolgende toelichting op maandagmorgen.)

Vandaag enige tijd regen, mogelijk ook natte sneeuw. Morgen pas later op de dag regen.

Een frontale storing (991 hPa) trekt vandaag over het noorden van Frankrijk (988 hPa) naar Duitsland (994 hPa). Het bijbehorende neerslaggebied zal ook onze omgeving bereiken. Het is dan ook bewolkt en we krijgen vandaag regen, mogelijk ook natte sneeuw. Later vandaag nadert er vanuit het westen nog een trogvormige storing. Hoewel er dan opklaringen kunnen voorkomen, is er daarbij ook kans op een bui, mogelijk winters en met een klap onweer. Er staat verder een zwakke tot matige zuid- tot zuidoostenwind. Later vanmiddag wordt de wind noordwestelijk een neemt dan toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust tot krachtig. Met maxima rond 4° blijft het een koude dag.

In de loop van de avond en nacht wordt het droog en krijgen we meer opklaringen. De noordwestenwind neemt af tot matig of zwak en krimpt naar west tot zuidwest. De minima komen dichtbij het vriespunt uit en natte weggedeelten kunnen daardoor plaatselijk GLAD worden. Vannacht en morgenochtend passeert er een rug van hoge druk. Ook morgenochtend is het daardoor droog en is er eerst nog zon. Vanuit het zuidwesten zal de bewolking echter toenemen op de nadering van een warmtefront. Later op de dag volgt er ook regen. De wind krimpt morgen verder naar zuid en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust tot krachtig en het wordt ongeveer 6°.

Zaterdag is een diepe depressie (953 hPa) bij het noordwesten van Ierland bepalend voor ons weer. Achter een warmtefront, dat in de nacht van vrijdag op zaterdag met regen en motregen zal passeren, stroomt er zaterdag met een krachtige zuidwestelijke stroming zachte lucht naar ons toe. Het is daarbij bewolkt met van tijd tot tijd regen en motregen. In de loop van de middag zal het koufront van genoemde depressie passeren. Achter dat front stroomt minder zachte lucht naar ons toe. Onder invloed van een levendige depressieactiviteit zal het ook zondag en begin volgende week bijzonder wisselvallig zijn met maxima omstreeks 8°.

Februari zal als zeer natte maand de boeken in gaan. Zo viel er in Hoofdorp gisteren 14 mm waardoor de maandsom inmiddels is uitgekomen op 136 mm. Normaal voor een februarimaand (van 28 dagen) is zo’n 65 mm.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

 

De eerste sneeuwval van deze winter in de nacht van dinsdag op woensdag! (Voor de sfeer blijft deze foto van de enige winternacht dit seizoen tot en met dit weekend op de site.)
(Foto: Lucas van Eijk, Den Haag)