Het weer in Zuid-Holland en de rest van Nederland

Toelichting bij het weer van Huub Mizee

DONDERDAG 13 december 09:00 uur

(In verband met een lang vrij weekend verschijnt de eerstvolgende toelichting op maandag 17 december.)

Nog iets kouder.

Boven Scandinavië ligt een krachtig hogedrukgebied van 1038 hPa. Het zorgt bij ons voor een oostelijke stroming waarmee drogere en nog wat koudere lucht wordt aangevoerd. Afgelopen nacht werd in onze regio de laagste minimumtemperatuur op luchthaven Rotterdam gemeten, te weten -2,2°. Overdag krijgen we flink wat zon, maar de temperatuur die eerst rond het vriespunt ligt, wordt vanmiddag niet hoger dan zo’n 3°. Omdat de oostenwind matig, aan de kust mogelijk vrij krachtig wordt, zal het, zeker voor het gevoel, nogal koud aanvoelen.

Komende nacht zal er geen of weinig bewolking zijn. De oost- tot noordoostenwind neemt af tot matig of zwak en met minima rond -3° zal het licht vriezen. Morgen zal er mogelijk meer bewolking overdrijven. Het blijft echter droog en bij een zwakke tot matige oostenwind wordt het slechts 2°.

Het hogedrukgebied trekt de komende dagen langzaam naar het oosten en zaterdag ligt het boven Finland, maar behoudt een uitloper tot boven midden-Europa. Fronten van een diepe oceaandepressie zullen langzaam in de richting van west-Europa trekken. In de loop van zaterdag krijgen we dan ook meer bewolking, maar het blijft nog wel droog. Met een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind zal nog steeds koude lucht worden aangevoerd. Na lichte vorst in de nacht en ochtend wordt het ’s middags slechts +1 graad, geleidelijk zal het kwik wel oplopen tot 3 of 4 graden in de avond. In de nacht naar zondag en zondagochtend zal het gaan regenen, mogelijk voorafgegaan door (natte) sneeuw. De wind ruimt na de frontpassage naar zuidwest en er zal zachtere lucht binnenstromen. Zondagmiddag wordt het een graad of 7. Vervolgens zal het volgende week zacht en licht wisselvallig blijven.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

 

Zonsondergang, woensdagavond.
(Foto: Karl Dahler, Den Haag)