Het weer in Zuid-Holland en de rest van Nederland

Toelichting bij het weer van Huub Mizee

MAANDAG 15 oktober 07:30 uur

Perioden met zon en aanhoudend warm.

Met een zuidelijke stroming werd en wordt nog steeds zeer warme lucht voor de tijd van het jaar aangevoerd. Zo werd het zaterdag met veel zon 25 tot 26°! Op het weerstation van Schiphol was het met een maximumtemperatuur van 25,6° sinds het begin van de metingen in 1951 niet eerder zo warm zo laat in het seizoen geweest. (Vorig jaar werd het op 16 oktober 23,4°). Ook gisteren was het met maxima van ruim 23° in het algemeen een fraaie nazomer dag, hoewel er in de middag ook wel enkele wolkenvelden overtrokken. Net ten westen van ons land ligt een frontale zone. Onder invloed van golfvorming in het front boven Bretagne, trekt het front in de loop van de dag langzaam naar het noorden en noordwesten. Naast zonnige perioden drijven er vandaag ook enkele wolkenvelden over, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit zuidoost tot zuid en is zwak tot matig, 2-3 Bft. Verder wordt het vanmiddag ongeveer 22°.

Komende nacht krijgen we brede opklaringen en kan er plaatselijk een mistbank ontstaan. De zwakke tot matige wind wordt zuidoostelijk en de minima komen rond 13° uit. Morgen krijgen we flink wat zon en bij een zwakke tot matige zuidenwind wordt het omstreeks 23°.

Ook woensdag verandert er nog niet veel in het weerbeeld. Het front dat de scheiding vormt met koelere lucht boven Engeland en Ierland blijft nog ten westen en noordwesten van Nederland. Het blijft dan ook nog droog, maar er zullen wel wat meer wolkenvelden overtrekken. De wind wordt geleidelijk westelijk waardoor de maxima met 20° iets lager uit zullen komen. Donderdag komt het front boven ons land te liggen, maar door de vorming van een nieuw hogedrukgebied (1031 hPa) boven Schotland en de Noordzee, zal het front niet actief zijn. Er komt wel wat meer bewolking, maar het blijft hoogstwaarschijnlijk droog en de maxima komen met 19° nog iets lager te liggen. Het nieuwe hogedrukgebied blijft voor rustig en droog najaarsweer zorgen. Naast wolkenvelden krijgen we ook geregeld zon met maxima van 16 of 17°.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

 

Zondag dreven er in de middag enkele (altocumulus) wolkenvelden over.
(Foto: Debbie van Ooststroom, Stompwijk