Het weer in Zuid-Holland en de rest van Nederland

Toelichting bij het weer van Huub Mizee

VRIJDAG 22 februari 07:00 uur

Zonnig en zeer zacht weekend.

Een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië (1039 hPa) heeft een verbinding gekregen met een hogedrukgebied boven Frankrijk en ons land (1033 hPa). Het zorgt bij ons vandaag voor rustig weer. De lucht is wel vochtig zodat het bewolkt en nevelig is met plaatselijk mist. In de loop van de ochtend wordt het beter en vanmiddag krijgen we opklaringen wanneer er vanuit het oosten drogere lucht onze kant op komt. Er is verder maar weinig wind, vanmiddag wordt de wind zwak oostelijk. De temperatuur die eerst 7° is, wordt vanmiddag ongeveer 12 graden.

Het hogedrukgebied komt vannacht en morgen boven Polen te liggen (1043 hPa). Met een zuidoostelijke stroming wordt er drogere lucht aangevoerd zodat we vannacht meer opklaringen krijgen. Bij een zwakke tot matige zuidoostenwind daalt het kwik tot circa 3°. Morgen krijgen we veel zon. Een matige zuidoostenwind voert dan lucht aan waarin het ongeveer 12 graden wordt.

Zondag verandert er weinig. Het wordt dan opnieuw 12 of 13 graden. Begin volgende week komt het hogedrukgebied (berekende kerndruk maandag 1038, dinsdag 1035 hPa) dichtbij of boven ons land te liggen. Het fraaie weer houdt dan ook aan. In de nacht en vroege ochtend liggen de minima dichtbij het vriespunt, in de middag kan het 13 of 14° worden. Later in de week komt er wat meer bewolking, maar ook dan blijft het nog droog. Pas in maart wordt het geleidelijk wisselvalliger. De temperatuur blijft hoogstwaarschijnlijk aan de hoge kant.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

 

 

De buienradar van het KNMI in Herwijnen (Betuwe, Gelderland) tijdens motregen, donderdag. Een tweede radarantenne staat in Den Helder en samen vormen ze het “buienradarbeeld van Nederland”.
(Foto: Ab Donker)