DONDERDAG 13 augustus 07:00 uur.

Onaangenaam warm.

De hittegolf krijgt een vochtiger karakter en wordt daarmee onaangenamer. Een thermisch lagedrukgebied (1011 hPa) boven Frankrijk trekt langzaam in onze richting. De aangevoerde lucht wordt daarbij vochtiger en in de loop van de dag ook onstabieler. Er zijn wel perioden met zon, maar er komen ook wolkenvelden voor en later vandaag ontstaan er plaatselijk regen- en onweersbuien die zwaar kunnen zijn en met hagel en windstoten gepaard gaan. Verder staat er een zwakke tot matige oosten- tot zuidoostenwind en het wordt ongeveer 32°.

Komende nacht ligt het lagedrukgebied ten westen van Nederland (1009 hPa). Er is dan meer bewolking en er komen voornamelijk vanavond nog regen- en onweersbuien voor. In de loop van de nacht wordt het droger. Er is maar weinig wind en het blijft drukkend warm met minima rond 20°. Ook morgen hebben we met het lagedrukgebied te maken dat dan tussen Engeland en Nederland in ligt met een uitloper tot boven de midden van ons land. Er is af en toe zon, maar er komen ook regen- en onweersbuien voor, die opnieuw zwaar kunnen zijn en met hagel en windstoten gepaard gaan. Er is daarbij weinig wind, langs de kust komt er later een matige noordenwind. Met maxima rond 27° komt er morgen een einde aan de onafgebroken reeks tropische dagen die in totaal (dan moet vandaag nog wel meedoen, maar daar ziet het wel naar uit) 7 dagen zal hebben geduurd. Daarmee is het record uit augustus 1975 met zes opeenvolgende tropische dagen verbroken.

Zaterdag verandert er niet veel. De lucht boven onze omgeving blijft warm en onstabiel van opbouw. Perioden met zon worden afgewisseld met enkele regen- en onweersbuien. Met een noordoostenwind van 1-3 Bft wordt lucht aangevoerd waarin het zo’n 28° wordt. Ook zondag zullen er verschillende regen- en onweersbuien voorkomen bij maxima rond 26°.

Begin volgende week komt er een einde aan de hittegolf wanneer de maxima de 25° niet meer zullen halen. Het blijft daarbij licht wisselvallig met geregeld zon, maar ook enkele buien en maxima rond 24°.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee.

Bijzondere structuur in de hogere bewolking, woensdag.
(Foto: Sylvia Delneij, Den Haag)