MAANDAG 14 oktober 09:00 uur

Hier en daar een bui.

Een front dat de scheiding vormde tussen koelere lucht in het noorden van het land en warmere lucht ten zuiden van Nederland, lag zaterdag lange tijd boven het zuiden. Hierdoor bleef het bewolkt en viel er langdurig regen en overdag vooral motregen. In Kijkduin werd die dag 10 mm neerslag gemeten. Het front trok gistermorgen met een enkele bui naar het noorden waarna wij in de warmere lucht terecht kwamen. Hoewel het overwegend bewolkt bleef, kon het wel 21 à 22 graden worden. Tegen de avond trok er vanuit het zuidwesten een koufront over met enkele buien en daalde het kwik weer. In Kijkduin viel zondag 6 mm. Het is deze maand op veel plaatsen al een bijzonder natte maand, vooral in het noordelijk deel van Zuid-Holland. Zo meldt onze waarnemer in Leiden dat daar al 140 mm neerslag is gevallen (normale maandsom is zo’n 85 mm), terwijl in Wassenaar 90 mm is gemeten. Over een afstand van 13 km toch een verschil van 50 mm!

Het front is net ten zuidoosten van Nederland tot stilstand gekomen en zal vandaag weer als warmtefront naar het noorden trekken. Het is daardoor opnieuw bewolkt en er zal hier en daar een bui voorkomen. Eerst is er weinig wind, geleidelijk krijgen we een zwakke tot matige oostenwind. Het wordt verder ongeveer 17 graden. Komende nacht zal er vanuit het zuidwesten opnieuw een koufront passeren en ook dan zullen er enkele buien vallen. De zwakke tot matige wind wordt zuidoostelijk en de minima komen rond 13 graden uit. Morgen is er eveneens bewolking met nu en dan wat regen en motregen. Bij een zwakke tot matige, later wat toenemende zuidwestenwind wordt het dan omstreeks 16 graden.

Woensdag bereikt het frontensysteem van een diepe oceaandepressie (verwachte kerndruk 970 hPa) ons land. Dat betekent opnieuw veel bewolking en enige tijd regen. De zuidwestenwind zal langs de kust krachtig worden en het wordt niet veel warmer dan 13 of 14 graden. Ook de rest van de week blijft het wisselvallig. De maxima zullen eerst rond 16 graden liggen, in het weekend komt de temperatuur iets lager te liggen.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

 

Ondanks de bewolking kon het zondag toch 21 à 22 graden worden.
(Foto: Bernt Paul Wentink, Den Haag)