DONDERDAG 29 oktober 09:00 uur.

(In verband met een lang vrij weekend verschijnt de eerstvolgende toelichting op maandagmorgen.)

Vanmorgen perioden met zon. Later vandaag regen. Morgen bewolkt en wat (mot)regen. Wel zacht.

Een depressie boven de noordelijke Noordzee zorgde het afgelopen etmaal voor nogal onstuimig weer. Met een zuidwestelijke stroming werden flink wat buien aangevoerd, plaatselijk ook met onweer. Zo viel er in Zoetermeer 11 mm, in Kijkduin en Den Haag-Laakkwartier 13, In Gouda-noord werd 16 mm gemeten. In Kijkduin bedraagt de maandsom inmiddels 148 mm (normale maandhoeveelheid is zo’n 95 mm).

Inmiddels is de aangevoerde lucht veel minder onstabiel geworden. Een zwakke rug van hoge druk bevindt zich boven Engeland en trekt vandaag over onze omgeving naar het oosten. Boven Ierland bevindt zich echter alweer een volgend warmtefront dat ons later vandaag zal bereiken. Vanmorgen kan er nog een enkele bui voorkomen, maar er zijn ook perioden met zon. In de loop van de dag zal de bewolking echter toenemen en in de loop van de middag volgt er regen en motregen. De westenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig en krimpt naar zuidwest. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 12°.

Ook vanavond valt er regen. Als het warmtefront gepasseerd is blijft er vannacht en morgen overdag veel bewolking met plaatselijk wat regen of motregen. De zuidwestenwind blijft matig tot krachtig, aan zee af en toe hard, windkracht 7. Daarmee wordt steeds zachtere lucht aangevoerd. Vannacht loopt het kwik op tot 1graden, morgen wordt het een graad of 16.

Een uitdiepende oceaandepressie komt zaterdag boven Ierland aan (berekende kerndruk door de Engelse weerdienst dan 987 hPa). Tussen deze depressie en hogedrukgebieden (1025 hPa) boven het zuiden en oosten van Europa voert een zuidelijke stroming bij ons zachte lucht aan. Zaterdag blijft het dan ook droog en er zijn perioden met zon waarbij het 16 of 17° wordt.

Zondag bereikt het frontensysteem van een volgende diepe oceaandepressie (953 hPa) ons land met bewolking, regen en veel wind. Het blijft daarbij met 16° wel zacht.  Ook maandag is er waarschijnlijk veel wind en is de kans op regen groot. Mogelijk dat er tijdelijk nog aanmerkelijk zachtere lucht wordt aangevoerd waarin het plaatselijk 20° kan worden. Zeker is het niet, maar het wordt wel spannend! Vanaf dinsdag wordt het minder zacht en rustiger weer. Het blijft nog wel licht wisselvallig.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

Bijzonder indrukwekkende mammatusbewolking, woensdagmiddag.
(Foto: Sandra Uittenbogaart, Den Haag)