VRIJDAG 30 juli 07:00 uur.

Wisselvallig weekend. Begin volgende week tijdelijk beter.  

Een nogal actieve depressie ligt boven het zuidwesten van Engeland en koerst naar het noordoosten. Komende nacht komt de kern net ten noordwesten van Nederland te liggen. Het bijbehorende frontensysteem zal ons rond het middaguur bereiken. De bewolking neemt dan ook toe en vanmorgen kan er al een enkele bui voorkomen. Vanmiddag volgt er meer regen. Toch komt er (later vanmiddag) ook wel af en toe zon. De wind is zuidelijk en neemt geleidelijk toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust tot krachtig en het wordt ongeveer 21 graden.

Wanneer de depressiekern vanavond en vannacht net ten noordwesten van Nederland naar het noordoosten trekt, kan de zuid- tot zuidwestenwind langs de kust enige tijd hard worden, windkracht 7. Verder zijn er vannacht enkele opklaringen, maar ook buien met een kleine kans op onweer. De minima liggen rond 14°.

Morgen voert een westelijke stroming onstabiele lucht aan. Het is dan half tot zwaar bewolkt met enkele buien. De zuidwestenwind neemt geleidelijk af en wordt uiteindelijk matig tot vrij krachtig. De temperatuur zal niet veel hoger uitkomen dan circa 19 graden.

De storing die ons land vannacht zal passeren, trekt vervolgens naar Scandinavië alwaar deze opgaat in een groter lagedrukgebied. Aan de westflank van dat laag komt zondag een noordelijke stroming op gang. Deze stroming breidt zich zondag uit tot boven de Noordzee en ons land en wordt voorafgegaan door een koufront. Dat front zal ons zondag met een wisselende bewolking en buien passeren waarbij een kleine kans op onweer is. De zwakke tot matige wind ruimt later op de dag naar noordwest. De maxima liggen die dag rond 21 graden.

Begin volgende week bepaalt een zwakke uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied ons weer. Maandag en dinsdag verlopen op de meeste plaatsen droog en er komt geregeld zon. Daarna nemen de neerslagkansen weer toe. De maxima liggen volgende week omstreeks 20°.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

“Wolken, zon en een zuidwestenwind van kracht 5 tot 6. Schitterend weer voor de kitesurfers en heerlijk weer om te lopen, donderdag”.
(Foto: Arie van Duijn, Katwijk aan Zee)