DONDERDAG 2 april 07:00 uur

(In verband met een lang vrij weekend verschijnt de eerstvolgende toelichting op maandag 6 april.)

Wolkenvelden.

Ons weer wordt nog steeds voornamelijk bepaald door een uitloper van een hogedrukgebied op de oceaan (afgelopen nacht 1034 hPa). Een zwak front nadert vanuit het noorden, maar neemt verder in betekenis af. We hebben daardoor te maken met wolkenvelden, maar het blijft op de meeste plaatsen droog en er komt ook af en toe zon. De wind wordt matig, aan de kust vrij krachtig uit zuidwest tot west en de maximumtemperatuur wordt ongeveer 11°.

Komende nacht passeert een wat actiever koufront vanuit het noorden. Vanavond kan er plaatselijk een bui voorkomen, later komen er ook enkele opklaringen voor. De westenwind zal zwak tot matig zijn, aan zee vrij krachtig en de minima komen rond 4° uit.  Morgen vormt zich een hogedrukgebied bij Bretagne (1022 hPa). Ook dan zijn er wolkenvelden, maar blijft het overwegend droog en komt er ook af en toe zon. Bij een overwegend noordwestenwind wordt het dan omstreeks 9°.

Het hogedrukgebied trekt in de nacht van zaterdag op zondag via het zuiden van ons land naar Duitsland (1023 hPa). Daarbij zal het breed opklaren en krijgen we  met een koude nacht te maken. De minima komen dan voorlopig nog één keer iets onder nul uit.  Zaterdag overdag komt het hogedrukgebied boven Duitsland en Polen aan. Met een zwakke zuid- tot zuidoostelijke stroming wordt er zachtere lucht aangevoerd. We krijgen flink wat zon en in de middag wordt het zo’n 12°. Zondag wordt het aanmerkelijk zachter. Tussen het hogedrukgebied boven het oosten van Europa (1039 hPa) en depressies ten noordwesten van Schotland (975 hPa) wordt er met een in kracht toenemende zuidelijke stroming warmere en droge lucht aangevoerd. Bij veel zon wordt het dan circa 19°. Ook volgende week blijft het bij een lichtwisselvallig weerbeeld vrij warm met temperaturen overdag dicht in de buurt van de 20°.

Natuurlijk is het verleidelijk om er met dat lenteweer op uit te trekken, maar blijf, gezien de omstandigheden, echter in en rond het huis!

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee.

Opklaringen en “afgeplatte” stapelwolkjes, woensdag.
(Foto: Inge Spoel, Delft)