MAANDAG 10 mei 08:30 uur.

Enkele buien en koeler.

Was er vrijdagmorgen vroeg hier en daar nog sprake van natte sneeuw, gisteren werd het op de meeste plaatsen 24°. De overgang naar het aanmerkelijk warmere weer ging zaterdagmiddag gepaard met een warmtefrontpassage en regen. Er viel daarbij 3 tot 4 mm. Achter het front stroomde zaterdagavond met een zuidelijke stroming aanmerkelijk warmere lucht binnen. De temperatuur die zaterdagmiddag nog 9° was, liep toen op tot 15 à 16°! Gisteren liep het kwik dus verder op. De lucht was afkomstig uit de omgeving van Spanje en Marokko. De aangevoerde lucht was wel onstabiel van opbouw en zowel gisteren overdag als gisteravond passeerden er enkele storingen. Daarbij kwamen vooral gisteravond flink wat regen- en onweersbuien voor, plaatselijk werd ook hagel gemeld. Tussen gistermorgen 8 uur en vanmorgen 8 uur viel er in Hoek van Holland 5 mm, bij Voorschoten 7, op Rotterdam-The Hague Airport 7 en op Schiphol 10, in Zoetermeer 11 en in Den Haag-Laakkwartier 12 mm.

De zuidelijke stroming werd veroorzaakt door een depressie ten westen van Ierland (982 hPa). Het bijbehorende koufront trekt vanmorgen over onze omgeving naar het noordoosten. Daarbij komen enkele buien voor. In de loop van de ochtend wordt het droger, maar er blijft wel kans op een enkele bui. In de loop van de dag zijn er opklaringen mogelijk. Doordat het front boven het oosten ven Nederland tot stilstand komt, blijft er wel hoge bewolking overdrijven. De matige tot vrij krachtige zuidoosten- tot zuidenwind ruimt naar zuidwest tot west en het is vandaag zo’n 17°.

In het front dat op de grens van Nederland en Duitsland tot stilstand komt, ontwikkelt zich een golfstoring. Hierdoor nemen de luchtdrukverschillen bij ons sterk af en wordt de wind vannacht zwak en veranderlijk. Naast wolkenvelden zijn er dan ook enkele opklaringen en het blijft droog. De minima komen rond 9° uit. Morgen wordt de lucht opnieuw onstabiel van opbouw. Naast af en toe zon, krijgen we ook met enkele buien te maken, later op de dag mogelijk met onweer. Ook morgen is er maar weinig wind, tijdens buien kunnen er wel windstoten voorkomen. Verder wordt het opnieuw 17°.

Na morgen blijft het een aantal dagen licht wisselvallig. Lagedrukgebieden blijven in de buurt en daarmee hebben we een afwisseling van nu en dan zon, maar ook enkele buien. Overdag wordt het een graad of 17, de minima komen rond 7° uit.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

Turbulente lucht, zondagmorgen, toen een eerste onweersstoring passeerde.
(Foto: Bernt Paul Wentink, Den Haag)