WOENSDAG 26 januari 07:00 uur.

Meer wind, morgen ook enige tijd regen, daarna opklaringen.

Het hogedrukgebied dat al dagenlang ons weer beheerst, trekt nu geleidelijk naar het zuiden. Dat betekent dat de wind bij ons begint toe te nemen. De zuidwesten- tot westenwind wordt matig, aan de kust vrij krachtig. De aangevoerde lucht is nog wel vochtig zodat er veel bewolking zal blijven. Het wordt wel iets minder koud, vanmiddag komt de maximumtemperatuur uit op 6 of 7°.

Ook de komende nacht blijft het bewolkt, maar nog wel droog. De zuidwestenwind neemt nog iets verder toe en wordt aan de kust krachtig. De minima komen rond 5° te liggen. Een depressie die vandaag ten noordwesten van Schotland tot ontwikkeling komt, trekt het komende etmaal uitdiepend naar het oosten. Morgenmiddag ligt het met een berekende kerndruk van 986 hPa boven het zuiden van Scandinavië. Het bijbehorende koufront trekt morgenochtend van noordwest naar zuidoost over onze omgeving. Daarbij valt enige tijd regen en motregen. Na de frontpassage krijgen we ’s middags opklaringen, later mogelijk afgewisseld door een enkele bui. De matige tot vrij krachtige, aan de kust krachtige zuidwesten- tot westenwind ruimt in de middag naar noordwest en de maximumtemperatuur komt op 8 of 9° uit.

Vrijdag passeert er een zwakke rug van hoge druk. Er is af en toe zon en het blijft op de meeste plaatsen droog. Het wordt dan omstreeks 8°.

In het weekend komt ons weer onder invloed van een actieve depressie die over Scandinavië naar het zuiden zal trekken. Het bijbehorende frontensysteem passeert ons waarschijnlijk later op zaterdag met enige regen en vrij veel wind. Het wordt met 10 of 11° wel aanmerkelijk zachter. Zondag lijkt vooralsnog droog te blijven, met geregeld zon. Het wordt daarbij circa 8°.

Maandag komt er mogelijk een actieve (storm)depressie bij Denemarken aan. We krijgen dan waarschijnlijk veel wind en het wordt tijdelijk weer wat kouder. Daarna blijft het wisselvallig en wordt het opnieuw vrij zacht.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

De spruitjesoogst in volle gang, dinsdag.
(Foto: Joost Mooij,
Alphen aan den Rijn)