DONDERDAG 21 oktober 07:00 uur.

Onstuimig en kouder.  

Een kleine, maar venijnige storing (984 hPa) trekt over het noorden van ons land snel naar Denemarken en het zuiden van Zweden. Het bijbehorende frontensysteem trekt eveneens over ons land naar het oosten. Daarbij valt veel regen. Een ander front nadert ons land vanuit het noordwesten en zal ons later vanmorgen passeren. We blijven dan ook te maken houden met buien. Eerst is het daarbij bewolkt, vanmiddag komen er ook opklaringen. De west- tot noordwestenwind is matig tot krachtig, aan de kust hard tot stormachtig, windkracht 7-8 met ZWARE WINDSTOTEN. Verder blijft het vandaag met 11 of 12° gevoelig kouder dan de afgelopen dagen.

Vanavond en komende nacht zijn er opklaringen, maar komen er ook buien voor. De noordwesten- tot westenwind neemt iets af, maar blijft aan de kust hard, windkracht 7. De minima komen rond 8° te liggen. Ook morgen is het nog onstuimig. Tussen een omvangrijk lagedrukgebied boven Scandinavië en een hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje blijft een west- tot noordwestelijke stroming onstabiele en vrij koude lucht aanvoeren. We houden dan ook een wisselende bewolking met enkele buien. De west- tot noordwestenwind zal aan de kust nog steeds krachtig tot hard zijn, maar neemt in de middag wel af. Ook morgen wordt het 11 of 12°.

Het genoemde hogedrukgebied zal morgennacht naar het oosten trekken en zaterdag ligt het boven Frankrijk en het midden van Europa. Voor ons betekent dat aanmerkelijk rustige weer. Er zijn wel wolkenvelden, maar de kans op een bui blijft klein en ’s middags komt er ook geregeld zon. De maxima komen met 14° alweer wat hoger uit.

Het genoemde hogedrukgebied trekt in het weekend verder naar het oosten en ligt zondag boven het oosten van Europa. Toch is het ook dan nog bepalend voor ons weer. Het blijft droog en er zijn perioden met zon. De maxima liggen daarbij rond 13.

Volgende week wordt het licht wisselvallig waarbij de temperaturen weer wat hoger komen te liggen. Zo kan het woensdag en donderdag mogelijk weer 17° worden.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

Een nogal dreigende lucht, aan het einde van woensdagmiddag.
(Foto: Corrie Noordergraaf, Groot Ammers)