DINSDAG 25 juni 07:00 uur

Vanaf vanmiddag minder warm.

De afgelopen nachten is het bijzonder warm gebleven. Gisteren werd het op Schiphol niet kouder dan 19,9° en dat is in deze periode van juni nog niet eerder gemeten. Vanmorgen vroeg was het daar ook nog 21°. Vanmorgen wordt het opnieuw warm tot zeer warm. Aan de voorzijde van een thermisch lagedrukgebied (vore) boven het westen van Frankrijk (1014 hPa) wordt er met een zuidoostelijke stroming zeer warme lucht aangevoerd. Eerst zijn er nog enkele wolkenvelden, in de loop van de ochtend komt er meer zon. Bij een zwakke tot matige zuidoostelijke wind wordt het 30 tot 33°. Het lagedrukgebied trekt vandaag langs de westkust naar het noord-noordoosten en daardoor zal de wind vanmiddag naar west tot noordwest ruimen. Daarmee zal minder warme en vochtigere lucht worden aangevoerd.

Vanavond en komende nacht krijgen we dan ook met laaghangende bewolking te maken. Bij een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind daalt het kwik tot circa 16°. Het lagedrukgebied zal verder trekken in de richting van zuid-Zweden waar het morgen aankomt (1016 hPa). Tussen dat lagedrukgebied en een krachtig hogedrukgebied op de oceaan (1040 hPa) komt een noordelijke stroming te staan. Eerst is daarbij morgen nog vrij veel bewolking, in de loop van de dag krijgen we meer zon. Langs de kust kan de laaghangende bewolking mogelijk hardnekkig zijn. Bij een overwegend matige noordelijke wind wordt het dan 19 tot 23°.

Het hogedrukgebied breidt zich donderdag uit naar de Noordzee. We houden daardoor droog weer met zonnige perioden. Bij een matige noord- tot noordoostenwind wordt het omstreeks 22°. Vrijdag ligt het hogedrukgebied midden op de Noordzee. We krijgen opnieuw veel zon met maxima tussen 21 en 23°. In het weekend trekt het hogedrukgebied via Duitsland naar zuidoost-Europa. Het neemt daarbij in betekenis af. Zaterdag en zondag hebben we echter nog zomerweer met temperaturen tussen 25 en 30°. Vanaf maandag wordt het minder warm en is er ook weer kans op wat neerslag.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

En weer waren er afgelopen nacht lichtende nachtwolken te zien!
(Foto: Robbert van den Dam, Lisse)