DONDERDAG 25 april 09:00 uur

Wisselvalliger en koeler.

Ons weer is onder invloed gekomen van een depressie bij Ierland (afgelopen nacht 985 hPa). Gisteren zorgde het lagedrukgebied voor een zuidelijke stroming met aanvoer van warme lucht. We kregen nog flink wat zon en het werd 23 tot bijna 25°. Aan het einde van de middag naderde echter het bij de depressie behorende koufront. Dit front werd gevolgd door een hoogtetrog en dat leverde flink wat neerslag op. Voor het eerst sinds weken viel er weer regen van betekenis. In Zoetermeer 8 mm, Hoek van Holland 11, in Den Haag-Laakkwartier 12, bij Voorschoten 13 en in Kijkduin 14 mm.

Vandaag nadert er vanuit het zuiden een volgend front. De bewolking zal geleidelijk toenemen en vanmorgen kan er al wat lichte regen vallen. Vanmiddag volgen er meer buien. Bij een matige tot vrij krachtige wind uit zuidoost tot zuid wordt het ongeveer 16°, de normale temperatuur voor eind april. Ook vanavond is er nog kans op een bui, in de loop van de nacht volgen er enkele opklaringen. De wind ruimt naar zuidwest tot west en zal zwak tot matig zijn, terwijl de minima rond 9° uitkomen. Morgen passeert er een zwakke rug van hoge druk. Hoewel er af en toe zon zal zijn, blijft er toch ook vrij veel bewolking. Bij een matige zuidwesten- tot westenwind wordt het ook morgen omstreeks 16°.

In de nacht van vrijdag op zaterdag (de nacht naar Koningsdag) passeert er een volgend zwak front. Mogelijk dat daarbij al enige regen valt. Op Koningsdag zelf trekt er een depressie via Engeland in de richting van ons land. Daardoor krijgen we die dag helaas overwegend bewolkt weer met enkele buien, waarbij ook onweer mogelijk is. Verder wordt er vrij veel wind verwacht; de zuidwestenwind wordt matig tot krachtig en met maxima van circa 12 graden doet het eerder aan de herfst dan het voorjaar denken. Op zondag ligt de depressie nog boven Nederland en hebben we ook dan vrij veel bewolking met nu en dan regen. De maxima blijven met 11 graden aan de lage kant. Volgende week lijkt het weer te verbeteren wanneer een nieuw hogedrukgebied boven Scandinavië komt te liggen. De stroming wordt opnieuw noordoostelijk waarmee drogere en geleidelijk warmere lucht zal worden aangevoerd.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

Dinsdag werd er op “Het Huis van de Stad” in Gouda een nieuw semi-professioneel weerstation geopend door wethouder Hilde Niezen. Het weerstation kwam er mede dankzij de inzet van de weerwaarnemers Gert Olbertijn en Jan Willem de Wit van Weerclub Gouda)