WOENSDAG 17 april 07:30 uur.

Voor de weergeïnteresseerden geef ik op vrijdagavond 19 april een publieksvoordracht over hoe een weerbericht tot stand komt. Dat is bij de “Weerclub Gouda”. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie.

Vandaag enkele buien. Morgen droog en perioden met zon.  

Met een noordwestelijke stroming wordt nog steeds onstabiele en vrij koude lucht aangevoerd. Een front trok afgelopen nacht vanuit het westen over ons land en daarbij vielen enkele buien. Op de Noordzee, ten zuidoosten van Schotland bevindt zich een klein lagedrukgebied dat naar het zuiden trekt. Dit lagedrukgebied is tot op grote hoogte gevuld met koude lucht. Hierdoor houden wij vandaag een wisselende bewolking met enkele buien waarbij kans is op hagel en of onweer. De noordwesten- tot noordenwind is matig, aan de kust vrij krachtig en het wordt ongeveer 10 graden.

Ook vanavond is er nog kans op een bui, daarna wordt het op de meeste plaatsen droog en krijgen we enkele opklaringen. De noorden- tot noordwestenwind neemt af tot matig of zwak en de minima komen rond 3 graden te liggen met plaatselijk vorst aan de grond. Morgen krijgen we te maken met een rug van hoge druk. Het blijft dan droog en we krijgen perioden met zon. Bij een zwakke tot matige noorden- tot noordwestenwind wordt het 11 of 12 graden.

Ten noorden van Schotland komt morgen een volgend lagedrukgebied tot ontwikkeling dat vervolgens naar het zuidoosten zal trekken. Vrijdag komt deze depressie boven Denemarken aan terwijl het bijbehorende frontensysteem ons in de nacht en vroege ochtend met regen zal passeren. Vrijdag overdag krijgen we vervolgens een wisselende bewolking met enkele buien. Bij een matige tot krachtige noordwestenwind wordt het dan zo’n 10 graden.

Zaterdag gaan we de invloed merken van een hogedrukgebied (1032 hPa) dat boven de Britse Eilanden komt te liggen. Er is nog wel kans op een enkele buien, maar we krijgen ook de zon geregeld te zien. Door de aanhoudende noordelijke wind wordt het nog niet warmer dan circa 11 graden.

Het hogedrukgebied neemt in het weekend verder in betekenis toe (zondag 1035 hPa) en breidt zich uit naar Scandinavië. De kans op een bui is zondag dan ook klein en we krijgen perioden met zon. Ook dan wordt het echter nog niet veel warmer dan zo’n 11 graden.

Volgende week hebben we te maken met een omvangrijk hogedrukgebied boven Scandinavië en de Noordzee. Met een noordoostelijke stroming wordt aanhoudend vrij koude lucht aangevoerd. Er is daarbij een afwisseling van zon en soms een bui.

Verwachting (middel)lange termijn (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Wisselvallig met af en toe zon en vooral op vrijdag veel wind. Het is koel met geleidelijk afnemende minima en maxima.

 

Wo

Do

Vr

Za

Zo

Ma

Di

Zonneschijn (%)

30

30

30

40

40

50

30

Neerslagkans (%)

80

30

90

80

50

30

40

Neerslaghoeveelheid (mm)

3/6

0/1

3/9

1/3

0/2

0/2

1/3

Minimumtemperatuur (°C)

3

2

6

5

4

3

2

Middagtemperatuur (°C)

10

11

11

11

10

9

8

Windrichting

N

NW

W

NW

N

NO

N

Windkracht (bft)

3

3

5

4

3

3

3

 

Uitgifte: 17/04/2024 06.54 uur LT

 

Alle cijfers zijn gemiddelden over Nederland
Windrichting en windkracht gelden voor overdag boven open gebieden
Toelichting op de tabel

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 24 april tot en met woensdag 01 mei

Het blijft wisselvallig. De temperaturen gaan waarschijnlijk iets omhoog, maar de onzekerheid is groot.

Uitgifte: 17/04/2024 04.28 uur LT

 

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee