Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!

KNMI buienradar

Toelichting bij het weer van Huub Mizee

DINSDAG 1 mei 07:30 uur

Vanmiddag opklaringen en afnemende wind. De rest van de week rustiger en later ook hogere temperaturen.

Een actieve depressie (993 hPa in de nanacht) trok de afgelopen nacht over het westen en noordwesten van Nederland naar het noordoosten. De westenwind trok daarbij soms aan tot stormkracht, 9 Bft, met in Hoek van Holland uitschieters tot 95 km/uur en bij IJmuiden zelfs een windstoot tot 102 km/uur! Een ingedraaid front zorgt vanmorgen eerst nog voor regen (gisteren is er in Kijkduin ook al 32 mm gevallen, na 8 uur volgen nog enkele neerslagcijfers), vanmiddag wordt het droog en dankzij een rug van hoge druk krijgen we ook opklaringen. De westenwind neemt in de loop van de dag geleidelijk af, maar blijft nogal koude lucht aanvoeren. Veel warmer dan 12 graden zal het niet worden.

De rug van hoge druk die vanmiddag ons land bereikt, groeit uit tot een hogedrukgebied (1026 hPa) dat vannacht boven Denemarken komt te liggen. We krijgen naast enkele wolkenvelden dan ook opklaringen en bij een tot matig of zwak afnemende zuidwestenwind daalt het kwik tot circa 5°. Hoewel het hogedrukgebied verder naar het oosten zal trekken, bepaalt het ook morgen nog ons weer. We krijgen eerst flink wat zon, in de middag zal de bewolking vanuit het westen geleidelijk toenemen, maar pas in de avond volgt er regen. De zuidwestenwind is matig, langs de kust toenemend tot vrij krachtig. Verder komt het kwik met maxima van 15 of 16° op een wat hoger niveau.

De regen van morgenavond behoort bij een frontensysteem dat ons in de nacht naar donderdag zal passeren. Donderdag breidt het hogedrukgebied van de Azoren zich uit naar West-Europa. We krijgen opnieuw (flinke) perioden met zon en overdag blijft het droog. Bij een noordwestenwind vallen de maxima met 13° tijdelijk weer wat terug. Vrijdag komt er boven het westen van Europa een hogedrukgebied te liggen (1026 hPa). Er komt flink wat zon en met maxima omstreeks 17° komen de temperaturen weer wat hoger uit. Het hogedrukgebied trekt in het weekend verder naar de Oostzee (zaterdag 1030 hPa) zodat we met droog en zonnig weer te maken houden. De maxima bereiken op zaterdag een waarde van 19°, zondag kan het nog wat warmer worden.

Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!

Weerman Huub Mizee

 

Een natte zondag……….
(Foto: Ton Wesselius, Oude Wetering)

[divider_top]