April 2024: vrij warm, somber en zeer nat

 

 

Gemiddeld was april dit jaar een vrij warme maand, maar dat kwam voornamelijk doordat de nachten bijzonder zacht verliepen. Verder was het temperatuurverschil tussen het begin van de maand (eerste decade) en het einde van de maand (derde decade) bijzonder groot! De eerste decade verliep record warm. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 12,6°, terwijl het vorige record werd gemeten gedurende de eerste tien dagen van april 1974: 12,4°. Overdag was het zacht met op 6 april met 23,5° zelfs de hoogste temperatuur van de maand. Zo’n hoge temperatuur was rond deze dag nog niet eerder gemeten in april.

 

In de tweede decade bleef de temperatuur ’s nachts ruim boven normaal, maar overdag bleef het aan de koele kant. Verder was het bijzonder nat en, net als in de eerste decade, somber.

 

In de laatste decade waren de nachten aanvankelijk wel behoorlijk koud. Zo daalde de temperatuur op 23 april bij Voorschoten tot -2,1°. Dat was de laagste temperatuur sinds 21 januari. Aan het einde van de maand werd het aanmerkelijk zachter. Op Koningsdag werd het 16 graden, maar hoewel de zon ook zeker scheen op deze dag, viel er in de ochtend al enige regen en kwamen er later op de dag ook enkele buien voor. De maand eindigede op 30 april met maxima rond 21 graden. De maand was verder somber en zeer nat. Zo tapte de KNMI-waarnemer in Zoetermeer maar liefst 133 mm af (normaal = daar 42 mm)

 

 

 

 

 

Gegevens van meetpost Schiphol: met tussen haakjes de normalen waarden

  Actueel Normale waarden
Gem.temp. 10.7 gr.  9.8 gr.
Gem. max. 14.5 gr. 14.3 gr.
Gem. min.  6.6 gr.  5.2 gr.

 

 

 

 

 

Aantal vorstdagen (min. temp.< 0,0 gr.):                          1    (2)
Aantal zomerse dagen (max. temp. => 25,0 gr.):             0    (0)

Laagste temp.:    -0,2 gr. op  23 april
Hoogste temp.: 23,5 gr. op     6 april

Uren zonneschijn: 175 (198)
Percentage zonneschijn: 42 (47)
Zonloze dagen:  1 (1)

Neerslagoverzicht in mm:

Boskoop  103   GOUDASFALT  
Den Haag-Kijkduin   85   Gouda-Plaswijck  
Den Haag-Laakkwartier   90   Gouda-Roei- en Zeilver.  
Den Haag-Leidschenveen     Gouda-Steinenbuurt  
Den Haag Wateringse Veld  100   Gouda-noord  
Den Hoorn   75   Hoek van Holland   61
Gouda-Bloemendaal-noord     Leiden  
Gouda-Bloemendaal-zuid     Luchthaven Rotterdam   83
Gouda-centrum     Nieuwerkerk a/d IJssel  102
Gouda-Goudse Poort     Nootdorp   87
Gouda-Goverwelle     Schiphol   87
Haastrechtse Molen     Voorschoten   77
Gouda-Hoef- en Veldbuurt     Wassenaar-zuid  
Gouda-Julianasluis        

Normaal is zo’n 38 mm in Hoek van Holland tot 44 mm in het noordwesten en oosten van de regio.

Verder zijn de neerslaggegevens indicatief. Op de meetpunten wordt gebruik gemaakt van verschillende type neerslagmeters, die niet altijd onderling vergelijkbaar zijn. Zo is van de elektronische neerslagmeters van het KNMI (Voorschoten, Schiphol, luchthaven Rotterdam en Hoek van Holland) bijvoorbeeld bekend dat deze op jaarbasis gemiddeld 6% minder neerslag registreren dan de handneerslagmeters van het type Hellmann. In de winter kan deze afwijking nog groter zijn. Kijk voor een meer vergelijkbaar overzicht op: https://www.knmi.nl/klimatologie/monv/ De normalen gelden voor het tijdvak 1991-2020.

 

Winteroverzicht 20023/2024: zeer zacht, zeer nat en somber.

Ook de afgelopen winter was het opnieuw bijzonder zacht. Februari was zelfs recordzacht! Gedurende het grootste deel van de winter werd het weer bepaald door oceaandepressies. Hiermee werd dan ook veelal zachte en vochtige lucht vanaf de oceaan aangevoerd. Het gevolg was dan ook het sombere en natte karakter van het seizoen.

 

December begon vrij koud met in de eerste decade 5 vorstdagen. De vorst trad op in de nacht en vroege ochtend, overdag kwam het kwik nog wel boven nul. Aanvankelijk werd ons weer bepaald door een hogedrukgebied boven Scandinavië en het Europese vasteland. Er was geregeld zon en met de hoeveelheid neerslag viel het ook wel mee. Vanaf 8 december werd het echter wisselvalliger onder invloed van oceaanfronten die vanuit het zuidwesten passeerden. Op 9 en 10 december kwam de temperatuur iets boven 11 graden uit.

 

In de tweede decade bleef het in het algemeen wisselvallig. Vanaf 15 december echter werd het wel een aantal dagen droger onder invloed van een hogedrukgebied boven het midden en zuiden van Europa. Het bleef daarbij wel bijzonder somber met op Schiphol slechts 7,6 uur zon (10% van de tijd dat de zon boven de horizon was) tegen 19,1 uur normaal.

 

In de laatste decade kregen we op 21 december te maken met de storm Pia die over het zuiden van Scandinavië naar het oosten trok. Langs de kust van Zuid-Holland kregen we te maken met een zuidwesten- tot westenwind van kracht 7-8 (hard tot stormachtig) met in Hoek van Holland windstoten tot 78 km/uur, IJmuiden kwam tot 87 km/uur. De rest van de maand bleef ons weer onder invloed van oceaandepressies waarbij het zeer somber, zeer nat en zeer zacht bleef met dagelijks temperaturen boven de 10 graden. Zo was de eerste Kerstdag met een gemiddelde temperatuur van 11,3° recordzacht. Het vorige record bedroeg 10,6 graden op eerste Kerstdag 2016.

 

Gemiddeld genomen was januari een vrij zachte maand. De maand begon zacht en nat met vooral op 2 en 3 januari vrij veel neerslag. Daarna nam de wisselvalligheid af en werd het zonniger, maar ook kouder met in de nacht en ochtend lichte vorst en in de middag temperaturen rond het vriespunt. Aanvankelijk trokken er verschillende frontale storingen over onze omgeving, later bepaalde een hogedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen en de noordelijke Noordzee ons weer. Met een oostelijke stroming werd toen koudere lucht aangevoerd.

 

Ook in de tweede decade bepaalde het hogedrukgebied nog ons weer, maar het trok zich geleidelijk aan wel terug naar de oceaan en Groenland, zodat er met een noordwestelijke stroming geregeld storingen konden passeren. Het bleef daarbij vrij koud met ’s nachts vaak lichte vorst. Verder bleef het vrij droog en er was meer zon.

 

De laatste decade begon met veel wind. In de nacht van 21 op 22 januari werd er in Hoek van Holland een stormachtige ZW-wind van kracht 8 gemeten met uitschieters tot 88 km/uur. In IJmuiden kwam het enige tijd tot een zuidwesterstorm met kracht 9 en zeer zware windstoten tot 110 km/uur. Vervolgens werd er zeer zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur overdag tot ruim 12 graden kon oplopen. De laatste dagen van de maand was het minder zacht. Het was in die derde decade zonniger dan eerder in de maand.

 

Kijk voor de bijzonderheden van februari boven het winteroverzicht

 

 

Gegevens van meetpost Schiphol: met tussen haakjes de normalen waarden

  Actueel Normale waarden
Gem.temp.  6.5 gr.  4.2 gr.
Gem. max.  8.8 gr.  6.7 gr.
Gem. min.  3.7 gr.  1.4 gr.

 

 

 

 

 

Aantal vorstdagen (min. temp. < 0,0 gr.):        16  (31)

Aantal IJsdagen (max. temp. < 0,0 gr.):              1    (5)

Laagste temp.:   -5,5 gr. op  18 jan.
Hoogste temp.: 15,8 gr. op  15 febr.

Uren zonneschijn: 166 (222)
Percentage zonneschijn: 21 (28)
Zonloze dagen: 24 (24)

Neerslagoverzicht in mm:

Boskoop   337   GOUDASFALT    182
Den Haag-Kijkduin   317   Gouda-Plaswijck    358
Den Haag-Laakkwartier   343   Gouda-Roei- en Zeilver.    314
Den Haag-Leidschenveen   319   Gouda-Steinenbuurt    330
Den Haag Wateringse Veld   300   Gouda-noord    331
Den Hoorn   280   Hoek van Holland    260
Gouda-Bloemendaal-noord   374   Leiden    397
Gouda-Bloemendaal-zuid   278   Luchthaven Rotterdam    299
Gouda-centrum   229   Nieuwerkerk a/d IJssel    375
Gouda-Goudse Poort   346   Nootdorp    338
Gouda-Goverwelle   239   Schiphol    317
Haastrechtse Molen   237   Voorschoten    334
Gouda-Hoef- en Veldbuurt   344   Wassenaar-zuid    412
Gouda-Julianasluis   241      

De normale hoeveelheden lopen uiteen van zo’n 225 mm in Gouda tot 250 mm in Zoetermeer.

De normalen gelden voor het tijdvak 1991-2020.